Kairouan

Kairouan

Ver van de kust,  Kairouan een fascinerende stad die getuigd van het verleden. Kairouan, was de eerste hoofdstad van de Maghreb. Het is ook een fierheid van de Tunesiërs want deze stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, de medina, de Grote Moskee, de Aghlabid-bekkens… Kairouan is ook bekend voor zijn Tapijten made in Kairouan.

Wat te zien in Kairouan?

Souk

Betreed de medina via een monumentale poort, tussen de talloze kleine verkopers in de soeks. Dwaal door de smalle straatjes met witte gevels en lichtblauwe deuren. Slenter door de souks waar kraampjes strijden om de mooiste tapijten, de trots van de stad. Ga tijdens je wandeling het kleine gebouw binnen met daarboven een koepel die de welbekende Barrouta beschermt. Binnenin activeert een draaiende dromedaris een oud systeem van wielen en emmers om water te halen.

Verlaat de oude stad en ga naar de Bassins des Aghlabids: in de 9e eeuw maakten deze enorme waterreservoirs deel uit van een enorm hydraulisch complex, uitzonderlijk voor die tijd.

Wat te doen in Kairouan?

 

Moskee en musea

Bezoek de Grote Moskee, de niet-moslims mogen de binnenplaats betreden en de gebedsruimte zien. Je kunt ook de trappen op gaan naar de minaret. U zult versteld staan ​​van de kracht en soberheid van deze architectuur uit de 9e eeuw.

Buiten de stad mag u het grote museum van Raqqada niet missen: u ziet keramiek met metalen reflecties, gouden munten en koranbladen die dateren uit de eerste eeuwen van de geschiedenis van de stad.

Onder andere andere activiteiten zijn mogelijk in de regio: wandelen, jagen in de bergachtige gebieden, of het observeren van groepen vogels op de zoutmeren.

Wat te eten?

Medina

Ga in de medina zitten in een klein restaurant om te genieten van een eenvoudige en goedkope keuken. Sommige meer bekende restaurants serveren u. U kunt Tunesische schapenvleesspecialiteiten bestellen, zoals mosli allouche, lamsvlees bereid in de oven. Maar de erkende specialiteit van Kairouan is de kleine diamantcake genaamd maqroudh. Er zijn de tijdloze ingrediënten van de Berberse keuken: griesmeel, olijfolie, honing waaraan dadels uit de oases van het zuiden zijn toegevoegd.

Bent u opzoek naar een restaurant in Kairouan? Wij raden u aan restaurant El Brija.

Tapijten van Kairouan

Er wordt gezegd dat de dochter van de Ottomaanse gouverneur in de 19e eeuw de eerste in Kairouan zou zijn geweest die een tapijt van hoge wol weefde om het aan een van de moskeeën van de stad aan te bieden. Dan is het daarna een traditie geworden tot nu en daarom is het nu de scpecialiteit van Kairouan.

Sinds de oudheid worden er in Tunesië zelfs allerlei soorten tapijten gemaakt. De klims en de mergoums zijn lage tapijten, versierd met parallelle banden en Berbermotieven, en de gtifs, dikke tapijten in felle kleuren, gemaakt in het Zuiden en op het platteland. Maar het Kairouan-tapijt staat veel dichter bij oosterse tapijten. Het is herkenbaar aan het centrale medaillon omgeven door een verstrooiing van bloemen en een lijst in evenwijdige banden. De meest klassieke hebben een dominant karmozijnrood, of juist de natuurlijke witte en bruine tinten van schapenwol.

Bekijk het werk van ambachtsvrouwen in een tapijtatelier: u zult gefascineerd zijn door hun vaardigheid en door de prachtige ontwerpen die zich voor uw ogen vormen.

Search

Popular Posts

Tags